Keresés ebben a blogban

Ünnepi fogások


  • Wellington "burek"


A fogalom: wellington szelet. Borjúhúsból készül. Gyakorlatilag a szinte készre sült borjúhúst (egészben) betekerjük pirított gombával megszórt rétestésztával. Készre sütjük, felszeleteljük. Ehhez képest az én receptem más. Gyermekeim nevezték el bureknak. No de nézzük, miért is?  
Gondoltam egy merészet. Vettem 1 kg csontos sertéskarajt. A húst egyben levettem a csontról. A csont ment a fagyasztóba, levesnek majd jó lesz. A karajt (mivel szép lapos és széles volt) hosszában ketté vágtam. Elővettem egy szép kis tálat, amibe jól elfér a két hús. A tálba nyomtam 3 gerezd fokhagymát, egy kevés grill fűszerkeveréket, borsot, egy kanál Erős Pistát, egy kk. tárkonyt, kakukkfüvet, egy fél citrom levét, kevés olíva olajat, majd jól összekevertem. Ekkor belefektettem a két húst, jól bedörzsöltem a fűszerkeverékkel, és 1-2 órára a hűtőbe tettem. Ez idő alatt a felszeleteltem a gombát, apróra vágtam 1 nagy fej vöröshagymát. Kevés olajon pirítani kezdtem a hagymát. Amikor a hagyma üvegesedni kezdett, rádobtam a gombát, és erős tűzön pirítottam a keveréket. Miután levet engedett a gomba, megborsoztam, picit sóztam, és kevés majoránnával fűszereztem. Készre pároltam, és félretettem hűlni. Ezt követően egy forró serpenyőben olaj és mindennemű zsiradék nélkül a húsok minden oldalát pirosra sütöttem, majd egy tepsibe téve, alá jó fajta bort öntve, fóliával lefedve 150 C-on pároltam 1,5 órán át. Eközben előkészítettem 20 dkg szeletelt prágai sonkát, és 30 dkg reszelt sajtot, valamint egy csomag rétestészta lapot. 
És most jön a művészet, ami tetszőleges is lehet. Néhány réteslapot kiterítettem, megkentem egy kanál tejföllel, ráfektettem a húsokat (egymáshoz illesztve őket, hogy egy hosszú rudat kapjak), és feltekertem. Ekkor a következő néhány réteslapot vettem elő, megszórtam sajttal, gombával, ráfektettem a sonka szeleteket, megint sajt, és ebbe helyeztem az előbb elkészített húsos "csomagot". Ezt gyakorlatilag addig ismételjük, amíg van alapanyagunk. A végén, az utolsó réteget követően a tésztát megkenjük tojássárgájával, és a sütőbe tesszük kb. 30-35 percre 180 C-on. 
Forrón tálaljuk. Gyönyörűen lehet szeletelni! 
Készíthetjük lényegében hús nélkül is. Akkor kapunk egy jó "házi burekot"... Fantázia dolga az egész. Tehetünk bele kevesebb dolgot is, de kiegészíthetjük további nyalánkságokkal is (paprika csíkok, paradicsom karikák stb.). Érdemes kipróbálni, jó étvágyat!       

Tesco-s "séf" kés



  • Ínyenc köret, vagy főétel

Egyszer, régen, olvastam egy pác receptet grillezett csirkemellhez. Kipróbáltam, valami fantasztikus ízkombináció. Egy mélyhűtős zacskóba nyomunk 2-3 gerezd fokhagymát, fél citrom levét, kevés olíva olajat, egy csipet borsot, és egy kk. fahéjat. Só nem kell bele. Szintén a zacskóba kisebb kockákra vágott csirkemellet teszünk, kb 0,5 kg-ot. a zacskót lezárjuk, jól összeforgatjuk, és mehet a hűtőbe 1-2 órára. Ezt gyakorlatilag felhasználhatjuk többféle módon is.
1. variáció: saslik. A pácolt csirkemelleket bacon szalonnába tekerjük, és hagyma, paprika, aszalt szilva társaságában feltűzdeljük a sütő pálcikákra.
2. variáció: A csirkemelleket kisütjük serpenyőben, és forrón tálaljuk. Ebben az esetben azért sütés közben picit sózzuk is.
3. variáció: Ízletes köretet, vagy főételt készítünk belőle a következő módon: 4-5 közepes burgonyát (maradhatunk a krumpli névnél, szerintem egyáltalán nem "parasztos"), 2 fej vöröshagymát, egy csomag aszalt szilvát (adhatunk más aszalt gyümölcsöt is hozzá), 2-3 szelet szalonnát felkockázunk, és egy pataki tálban (a pataki tálat használat előtt fél órára tegyük hideg vízbe, vagy inkább használjunk mélyebb jénait, vagy tepsit) összekeverjük a pácolt húskockákkal. Lefóliázzuk, vagy fedjük, és sütőben 180 C-on 1,5, 2 órán át sütjük. Amikor a krumpli puha, vegyük le a fóliát, vagy fedőt, és pirítsuk tovább, amíg a teteje aranybarna nem lesz. Valami fenséges ízvilág tárul elénk, az illatáról nem is beszélve...
Készítsük el bátran, nem fogunk csalódni!

A végén egy kevés tejföllel és reszelt füstölt sajttal bolondítottam tovább...
   

  • Stufato al vino rosso

azaz vörösborban párolt marha.


Hozzávalók: 1 kg marhahús, 1 nagy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 sárgarépa, 2 zellerszár, 2 paradicsom, fél csokor friss bazsalikom, 1 liter jó minőségű, száraz vörösbor, 1 babérlevél,  só, bors.

Előkészületek:
A húst megtisztítom a zsírtólés a hártyáktól, bekenem mustárral, és durvára tört borsba forgatom. Majd szorosan zsírpapírba tekerem, és egy éjszakára a hűtőbe teszem pácolódni, érni. A főzés napján: a hagymát, a zellert, a répát és a paradicsomot kis kockákra felaprítom, a fokhagymát vékonyan felszeletelem. A húsról egy papírtörlővel letörlöm a borsos mustár nagy részét.

Elkészítés: Előveszek egy serpenyőt, amibe a hús éppen belefér. Magas hőfokon, körbe kérget pirítok a húsra mindenhol, olaj, zsiradék nélkül. Csak a forró „vason”. A húst félreteszem.
Egy nagyobb lábas aljába szórom az apróra vágott zöldségeket, ráfektetem az elősütött húst, felöntöm vörösborral, hogy éppen ellepje, rádobom a babérlevelet, sózom, borsozom. Felforralom, majd kis lángon, amikor éppen csak forr, fedő alatt párolom. Időigényes a párolás folyamata, de ami jó benne, hogy nem kell hozzányúlnunk, sem kevergetnünk, sem felönteni. Menjünk addig, keressünk más elfoglaltságot magunknak, menjünk templomba, ha vasárnapi ebédnek készítjük.
Lassú tűzön pároljuk 2, 2,5 órán át.
Ezt követően már csak annyi dolgunk van, hogy a húst kivegyük a lábasból, félre tegyük, és a lábasban maradt zöldséges szaftot átpasszírozzuk, turmixoljuk, és visszategyük a tűzre, hogy kétharmadára forralhassuk be. Az így kapott vörösboros barnamártást a felszeletelt húsokra öntjük, bazsalikommal díszítjük és forrón, burgonyapürével és friss fehér kenyérrel tálaljuk.

  • "Színes ebéd"


Hozzávalók: 1 kg csirkemell filé, 1db sárga, 1db zöld és 1 db piros kaliforniai paprika (ettől lesz színes), 1 nagyobb fej hagyma, egy csipet majoránna, egy csipet kakukkfű, só, bors 1 kg krumpli és egy fél csokor petrezselyem.
Elkészítés: Minden hozzávalót (húst, paprikákat, hagymát, krumplit) egyenletes, 2x2 cm-es kockákra vágunk. Egy serpenyőben, kevés olajon megpirítjuk a sóval, borssal, majoránnával és kakukkfűvel fűszerezett csirkemell-kockákat. Amíg szép aranybarnára pirul, egy külön edényben megpirítjuk a hagymakockákat, kiszedjük őket, és ugyanabban az edényben a paprika-kockákat is megpirítjuk. Amikor a hús is megpirult, hozzáadjuk a hagymát és a paprikákat is. Lassú tűz felett összeforgatjuk.
Eközben a 2x2 cm-es kockákra vágott krumplit zsírban (olajban) megsütjük, és azt is a húsos, hagymás-paprikás alapba keverjük. Apróra vágott petrezselymet adunk hozzá, és forrón tálaljuk.
Kiváló egytálétel!

  • Fokhagymás kenyér


Igazi ínyencség. Gyakorlatilag köretként használom a fehér kenyér helyett. Kiváló kiegészítője grillen sült húsoknak, salátáknak, de hidegtálak, ünnepi fogások mellett is helye van. Ha jól emlékszem, a receptet a TV-ben láttam Jamie Oliver műsorában. Egyszerűsítettem rajta, de azért leírom az eredeti receptet is.

Hozzávalók: 1 egész kenyér (szerintem bármilyen jó, az eredeti recept hagymás lapos-kenyeret használ),  fél csokor petrezselyem, 5-6 gerezd fokhagyma, egy kevés só, kevés bors, olívaolaj.

Elkészítés (eredeti): a kenyeret az aljáig hosszában bevágjuk, majd mintha szeletelnénk, bevagdossuk, de nem vágjuk át! Ezután apróra vágjuk a petrezselymet a fokhagymákkal együtt, és kevés olajat öntünk rá. Összekeverjük, szórunk bele egy pici sót és borsot, majd az egészet a bevagdosott kenyérbe dörzsöljük úgy, hogy mindenhova jusson belőle, rá is és a szeletek közé is. A sütőt előmelegítjük 180 C-ra. Egy darab sütőpapírt, melybe be tudjuk csomagolni az egész kenyeret, összegyűrünk, és hideg víz alatt leöblítünk, majd kinyomkodjuk belőle a felesleges vizet. Széthajtjuk, és ebbe csomagoljuk a fűszerezett kenyeret. Sütőbe tesszük, és 20 perc alatt készre sütjük.
Kicsomagolás után finom, illatos, ropogós fokhagymás kenyér vár ránk. Készíthetjük az előző napokról kimaradt kenyérből is.

Elkészítés (saját verzió): Egyezik az előzőekben leírtakkal, mindössze annyi a különbség, hogy a sütőpapíros részt elhagyom. Tehát a bedörzsölt kenyeret egyenesen a sütőbe teszem, grill funkción pirítom 5-10 percig. Gyors, ízletes, mindenki kedvence!  Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése